Kapkodós citera

Untitled 10A kapkodós citera egy sajátos dél-baranyai, eredetileg diatonikus hangolású hangszerahol a kisfejek helyett egy megemelt "láb" közbeiktatásával vendéghúrokat feszítenek a citeratestre. Játék közben mód nyílik e hangok megszólaltatására, speciális játékmóddal a hangokat "belekapkodják" a dallamhangok közé.

A játékos nem a fogólapon szólaltatja meg a fogott G és felső C hangokat, hanem a zengőhúrokon.  A megfeszített húrcsoportot megtöri egy láb, amely két részre osztja a húrokat (a cimbalomhoz hasonlóan), ennek köszönhetően hangolható a kulcsokhoz közelebb eső rész G-re, a húrfeszítő szögekhez közelebb eső rész pedig felső C-re. 

A citera és a citeramuzsika fejlődésével napjainkban - főként művészeti iskolák oktatói által újra köztudatba hozva - egyre több citerajátékos kezdi használni a "kapkodós" citerát, ezzel színesítve műsorát, különleges előadásmóddal megszólaltatva a dallamokat.

Takcs Jzsefn

 

 

Legismertebb "kapkodós" citerás Takács Józsefné Tatár Kiss Erzsébet, 2012-ben elhunyt baranyai adatközlő volt. Várnai Ferenc 1331 dallamot rögzített tőle

(a képre kattintva egy Youtube oldal nyílik meg)

 

 

Kovács László "kapkodós" citerái általában G-C prím vagy tenor, ill. E-A hangolásban készülnek, kromatikus kivitelben, kisfejeiken 4 megosztott húrral. A galériában látható hangszer külön kérésre +1 kisfejjel készült, amelyen megszólaltatható az alsó C, hang is kapkodós játéktechnikával. 

Ár: 

prím: 85.000 Ft

Tenor:88.000 Ft

Untitled-5
Untitled-4
Untitled-3
Untitled-9
Untitled-7
Untitled-2
Untitled-6
DSCF0015
Untitled-14
Untitled-10
Untitled-8
Untitled-1