Vásárfia - Színkópé Társulat

vasarfia14A század eleji vásári sokadalom hangulatát idézve - elsősorban óvodások és alsó tagozatos általános iskolások számára - ajánlja műsorát a két népzenész-zenetanár alkotta Színkópé Társulat.

A rendhagyó énekórán, irodalomórán, iskolai rendezvényen, nyári táborban bemutatható tréfás, zenés előadáson vásári kikiáltószövegek, népi hangszerek kíséretében vásárt idéző népdalok, megzenésített gyermekversek kerülnek bemutatásra.

 

vasarfia34A mai gyerekek már nagyon keveset tudnak a régi vásárokról. De kérdezzék csak meg szüleiket, különösen pedig nagyszüleiket, nekik fölcsillan a szemük a vásár szó hallatára.

 

Miért volt olyan emlékezetes esemény a vásár szüleink, és nagyszüleink idejében? A vásár ünnepnapnak számított, ritka látványosságot, és különleges szórakozási alkalmat nyújtott.

 

vasarfia26Pénteken és szombaton volt az állatvásár, vasárnap reggeltől estig, esetleg hétfő délig tartott a kirakodóvásár. Kihirdették a templomokban, a kisbíró kidobolta, hogy a soron következő országos vásárt ez évben is megtartják.

Gyereknek, fiúnak, leánynak egyaránt kijárt a vásárfia. A fiúk csapatostul mentek bámészkodni, vásári élményeket szerezni, hogy utána hetekig meséljék egymásnak, ki mit látott.

 

vasarfia10Zsebükben édesanyjuktól vagy keresztanyjuktól kapott pár krajcárral a legjobban tetsző vásárfiát keresték: olcsó játékszert, fakardot, falovat, cukorkát, törökmézet, más apróságot.

Az árucikkeknek nincs szabott áruk. Lehet, sőt kell alkudni. Aki nem alkuszik, hanem első szóra megadja, amit kérnek tőle, arra furcsa szemmel néznek.

A kikiáltók mondásait külön élvezet hallgatni. Nagy erővel igyekeznek rábeszélni a ténfergőket, hogy nézzék meg a sátorban a csodatörpét, a tűznyelőt, a búvárembert és a bolhacirkuszt.

vasarfia32Megjelenik a kisbíró, a perec- a csizma- a kékfestő- a kalendárium- és a kalapárus, a cserépárus - fazekasmesternél kiderül, hogy kinek milyen csínytevése volt aznap, a cserépsíp ugyanis csak a jó gyerekek kezében szólal meg. Megkóstolható a frissen sült, ropogós perec is. A kékfestő- kelmeárus sátránál az újonnan megvásárolt fejkendő és szoknya, a bőgatya rövid táncmulatságban próbálható ki.

A vásári komédiás jelenetekben megismerkedünk a képmutogatóval, a világhírű cirkusz igazgatója a következő előadásra már csalogatja közönségét, ahol a világ legkisebb embere, a repülő kutya, az erőművész, a kardnyelő már készül az előadásra...